Övningar

Här finns lektionsmaterial och olika övningar som tagits fram inom projektet samlat. Allt kommer att ligga kvar efter projektslut och är fritt att använda/ladda ner i utbildningssyfte eller privat bruk. Har du några frågor eller funderingar kontakta utbildning@makeequal.se


Schyssta nätdebatter

I samarbete med Debattspelen, ett arvsfondsprojekt drivet av Sveriges ungdomsråd, har vi skapat ett lektionsmaterial om hur diskussioner och debatter kan ske online utan näthat. Lektionsmaterialet innehåller information om nätbegrepp, diskussionsfrågor och övningar. Mer information om debattspelen hittar du här.

Ladda ner lektionsmaterialet i färg

Ladda ner lektionsmateralet utan färg


Lektion om näthat

De flesta av oss lever stora delar av våra liv på internet, men många är rädda för att få hot och hat om de uttrycker sina åsikter. Att få stopp på näthatet handlar därför om demokrati och om yttrandefrihet. Detta är viktigt att prata om i skolan, så vi vill ge ett tips till alla lärare om hur man enkelt kan hålla en lektion där eleverna får möjlighet att både diskutera konsekvenser av näthat samt hitta lösningar framåt! Följ vår guide och använd gärna något av våra filmklipp att starta samtal utifrån. Klicka här för att ladda ner bilderna.


Kampanjfilmsworkshop

Tillsammans med en fritidsgård 2019 tog vi fram och genomförde en kampanjfilmsworkshops där ungdomarna fick skapa en egen kampanjfilm som vi sedan visade upp på en filmvisning. Det är ett roligt och kreativt sätt att bemöta frågan kring näthat. Är du också sugen? Ladda ner instruktionerna här!